VOEDING



       
                                                     VOEDING        
 



Juiste voeding is nodig om stress, degeneratieve ziektes (zoals kanker, reuma), verminderde mentale functies (bijv. concentratieverlies), lage energie (vermoeidheid, depressie) en prikkelbaarheid te vermijden.
Een analyse en interpretatie van de functie van het spijsverteringssysteem zal een opname en verbruik van nutriënten kunnen verbeteren. Daarnaast moet ook de bloedglucoseregulatie en het zg. zuur-base-evenwicht gecontroleerd worden.

Eten naar de Schijf van vijf:

volgens een publicatie in 2008 van het Voedingscentrum kampen we dan met tekorten aan:

IJzer, zink, selenium, foliumzuur, vitamine A en D

Gezondheidsraad in 2002: slechts 2% van de Nederlanders eet volgens de richtlijnen Goede Voeding

We hebben iedere dag vitamines,mineralen,eiwitten,koolhydraten en sporenelementen nodig,zonder kunnen we niet leven.

Vitamines kan ons lichaam zelf aanmaken muv vitamine c.

Mineralen kan ons lichaam niet aanmaken, we moeten ze dus halen uit onze voeding.

Als je beseft dat onze huidige landbouwgronden maar 11 mineralen bevatten terwijl we er eigenlijk 60 nodig zouden moeten hebben dan staat vast dat ieder van ons een tekort heeft aan bepaalde mineralen. hoe gezond men ook leeft. Zink bv zit niet meer evenals selenium in de bodem!
Twee belangerijke mineralen die ons lichaam hard nodig heeft.
Nog een voorbeeld: in de jaren 80 bevatte een sinaasappel nog 45 mg vit c, nu bevat een sinaasappel nog maar 5 mg. Dat houd in dat ik 9 sinaasappels zou moeten eten om aan de zelfde hoeveelheid te komen van de jaren 80.
Wie nu nog stellig geloofd dat je volgens de schijf van 5 eten voldoende voedingsstoffen binnen krijgt loopt achter en doet zichzelf tekort.
Belangerijk is dat je zorgt voor zoveel mogelijke verse liefst biologische groente en fruit.
Indien je de groente bereid dan het liefst stomen of  in de oven. koken doe je zo kort mogelijk, de groente moet nog knapperig zijn.
Fruit neem je 8 a 10 porties per dag, zorg voor afwisseling en eet niet steeds hetzelfde fruit.
Rauwkost zoveel mogelijk bij de maaltijd maar ook overdag kan het geen kwaad.
Drinken moet men niet doen tijdens de maaltijd, het eten blijft zo langer in de maag en kan moeilijker worden afgebroken door de enzymen.bovendien zit je sneller vol door het drinken van bv sappen.
Wat ook belangerijk is: liever 6 kleine maaltijden per dag dan 3 grote.
Vaak kleine maaltijden per dag zorgt er nml voor dat je lichaam verzadigd blijft wat goed is voor je stofwisseling en je bloedsuikerspigel op peil houd. bovendien verminderd het vreetbuien.\
Mineraalwater drinken (geen koolzuurhoudend) is belangerijk voor alle lichaamsprocessen en voor het verwijderen van toxines uit je lichaam. je lichaam is voor 70 % opgebouwd uit water en onvoldoende water drinken kan je suf en moe maken en je lichaam uitdrogen. bovendien gaat je lichaam juist vocht vasthouden om zich te beschermen als het te weinig water binnen krijgt. Geen of te weinig water drinken  kan je lichaam dus dikker maken.Drink liever geen frisdranken als je dorst hebt of inieder geval zo min mogelijk, frisdranken beroven je lichaam namelijk van mineralen, die weer nodig zijn voor de energie. Bovendien is frisdrank slecht voor je botten en voor je bloedsuikerspiegel. Dat zelfde geld ook voor alle dranken zoals dubbelfris ,ijsthee etc etc.


Maakt voeding ziek?
Sommige mensen kunnen precies vertellen dat een bepaald voedingsmiddel niet goed voor hen is, terwijl anderen dat bij zichzelf niet merken. En door dat soort voeding toch te eten, zal dat op den duur gevolgen voor hun gezondheid hebben.
Het niet opmerken van symptomen komt doordat ze gewend zijn geraakt (het zijn doorgaans ook geen heftige, opvallende klachten) aan die symptomen van een zg. low-grade-inflammation (laaggradige ontsteking) of silent inflammation van het spijsverteringskanaal. Een op kleine schaal, maar constant optredende ontsteking dus. Veel vaak voorkomende klachten zijn eigenlijk het gevolg van de zg. lectine-interacties van het immuunsysteem.

Lectines zijn plantaardige, toxische eiwitten, die de plant nodig heeft om  te kunnen overleven. Ze binden bepaalde koolhydraten in het lichaam. En deze lectines lijken op de lichaamseiwitten. Ze beschadigen de darmwand en passeren hem (lekkende darm), komen in de bloedbaan en laten de rode bloedlichaampjes samenklonteren en het immuunsysteem reageren. Daardoor ontstaat de low-grade ontstekingsreactie. Helaas gebeurt het nogal eens dat wanneer het immuunsysteem eenmaal in werking is gezet, dit lichaamseigen eiwit wordt aangezien voor de indringer.

Hierdoor ontstaat een hele reeks aan ziekten en afwijkingen zoals: arthritis (gewrichten), ingewandsontsteking (inflammatory bowel diseases), multiple sclerose en auto-immuunziekte van de nier. De onschuldiger varianten zijn het ontstaan van allergieën en astma. Alle planten bevatten eiwitten die als lectines kunnen werken, maar de meeste zijn tamelijk onschadelijk. De ergste zijn afkomstig van granen en dan met name van tarwe en maïs, maar ook van bonen en dan vooral rode nierbonen (kidney beans). Verder bevatten onrijpe tomaten, andere peulvruchten (zoals soja, erwten, bonen en pinda's) veel lectinen. Andere producten die genoemd worden, zijn: kip, aardappel, zuivelproducten, cantaloupe, schelp- en schaaldieren, gierst, granaatappel.

Een berucht voorbeeld van zo'n lectine, waar iedereen wel eens van gehoord heeft, zijn de gluten. Het verwijderen van deze voedingsmiddelen uit ons dieet kan voor ons allemaal gunstig uitpakken, maar het is vooral erg belangrijk voor mensen die risico lopen op auto-immuunziekten zoals rheumatoide arthritis, ankylosing spondylitis (ziekte van Bechterew), psoriasis, type I diabetes mellitus, multiple sclerosis, ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, glomerulonephritis, en mogelijk een aantal andere ziekten.

Andere beschermende stoffen in planten die schadelijk voor de mens kunnen zijn, zijn saponinen. Zij breken de celwand af van micro-organismen. Vooral de saponinen in onrijpe tomaten, aardappelen, soja, quinoa, amaranth en alfalfa. Vooral in de schil van de aardappel en in de vroege aardappel zitten veel schadelijke saponinen. Maar bijvoorbeeld in ui, asperges en spinazie zitten voor de mens gezonde saponinen!



Enkele van de symptomen die na het gebruiken van bepaalde voedingsmiddelen kunnen voorkomen:
· hoofdpijn, sufheid, concentratieproblemen
· huidproblemen zoals jeuk, eczeem en acne
· vocht vasthouden, zoals opgezette handen en voeten, wallen onder de ogen
· winderigheid
· makkelijk in gewicht aankomen en moeilijk om af te vallen
· chronische vermoeidheid en moeheid na de maaltijd
· chronisch schrapen van de keel en veel slijmvorming
· luchtwegaandoeningen zoals chronisch hoesten (niet ziekelijk)
· stijve, pijnlijke gewrichten
· zwakke blaas of chronische blaasontsteking
· buikpijn en gasvorming tijdens de maaltijd (boeren, winderigheid)
· oprispingen, zuurbranden, maag van streek
· prikkelbare darm (spastisch colon)
· hyperactiviteit
· kaak- en voorhoofdholte problemen, loopneus
· sterk wisselende bloedsuikerspiegels



SPREUK:  We overlijden niet door een gebrek aan calorieën, maar door een gebrek aan vitamines, mineralen en fyto-nutriënten.

Hippocrates, de 'vader' van de geneeskunde (460-370 v.Chr): laat voeding uw medicijn zijn en laat uw medicijn voeding zijn....!

Nog zo één van hem: Niet de arts geneest de ziekte, maar het lichaam geneest de ziekte....!
Deze is de mooiste: wie nu geen tijd maakt voor zijn gezondheid zal later tijd moeten maken voor zijn ziekte!!!



En weer één: Wat dan ook de vader van een ziekte is, de moeder is altijd een verkeerde voeding!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten