TOXINES

                                                         
                                                                 TOXINES






INTOXICATIE 

Intoxicatie
Intoxicatie is overal en bereikt op sommige niveaus alarmerende concentraties.
Intoxicaties zijn niet onschuldig. Veel mensen onderschatten de vele vormen van intoxicatie en hebben niet geleerd om er op een veilige manier mee om te springen. Meestal wordt er zelfs nauwelijks rekening mee gehouden omdat deze ongeziene vergiftiging niet onmiddellijk slachtoffers maakt, of omdat het gezien wordt als een noodzakelijk of onvermijdelijk kwaad.
Op een sluipende, ongeziene wijze dringen toxische deeltjes in het lichaam en verstoren de lichaam- en orgaanfuncties. Sommige van deze stoffen hebben jaren nodig voor zij het lichaam verlaten.
Zelfs al gaat het om miniem kleine dosissen, soms slechts uitgedrukt in enkele microgrammen, toch gaat het om een niet te onderschatten kwaad dat aan de basis van verzieking ligt.
Reinheid is de eerste stap naar een gezond leven. Enige accumulatie van welke soort ook binnen in ons, zal onze voortgang naar herstel vertragen.
De natuurlijke eliminatiekanalen van het lichaam zijn de darmen, nieren, lever, longen, de poriën van de huid en het lymfesysteem. Transpiratie is de actie van de zweetklieren van het naar buiten werken van toxines die schadelijk voor ons zijn als deze teruggehouden worden in het lichaam. De nieren scheiden de eindproducten van voedsel en lichaamstoffen via de lever uit. De darmen elimineren ook voedselafval en afvalstoffen in de vorm van gebruikte cellen en weefsels, die het resultaat zijn van onze fysieke en mentale activiteiten.

Als deze afvalstoffen niet afgevoerd worden zou dit een rotting van eiwitstoffen teweegbrengen die zou resulteren in toxemie en /of acidose/verzuring. Het terughouden van zulke lichaamsafvalstoffen heeft een vernietigender effect op onze gezondheid dan algemeen verwacht wordt, en de afvoer ervan is een van de eerste stappen naar zichtbare vooruitgang.
AFVALSTOFFEN – TOXINES – AUTO-INTOXICATIE 

Hoe ontstaat Auto-Intoxicatie?
Ons lichaam wordt dagelijks geconfronteerd met afvalstoffen en toxines.
Het verwerken ervan is voor een gezond lichaam geen echt probleem; hiervoor heeft het een eigen opruimdienst, met name de lever en nieren.
Maar zelfs in optimale omstandigheden worden nooit alle afvalstoffen voldoende verwerkt en blijft er steeds een deel achter zodat wij met onnodige ballast blijven rondlopen. Deze concentraties van afvalstoffen, zogenaamde slakken of slakkendepots, zetten zich vast in ons vet- en bindweefsel.
Onze moderne levenswijze van overdadige voeding met teveel vlees, vet, suiker en alcohol in combinatie met roken, stress en te weinig lichaamsbeweging veroorzaken echter een versnelde ophoping van slakken.
Wanneer er teveel afvalstoffen in ons lichaam opgeslagen zijn, kunnen er in eerste fase allerlei ongemakken en blokkades ontstaan zoals vermoeidheid, lusteloosheid, veelvuldig wederkerende verkoudheden, menstruatieklachten, pijnlijke gewrichten en spieren. Men voelt zich futloos en de huid ziet er ongezond uit.
Op de lange duur kunnen door deze slakkendepots ook ernstigere, chronische kwalen ontstaan.
Voor onze algemene gezondheid is het daarom van groot belang om regelmatig
te ontslakken, i.e. de opgehoopte afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen.
Lichaamseigen afvalstoffen
Ons metabolisme zorgt voor de omzetting van voedingsstoffen en zuurstof in de noodzakelijke energie voor onze levensfuncties. Naast energie worden hierbij ook diverse afvalstoffen geproduceerd, denk maar aan urine en ontlasting, melkzuur, urinezuur, vrije radicalen...

Echter, door verkeerde leef- en eetgewoonten wordt het lichaam steeds minder in staat om toxines uit het lichaam te verwijderen. De lever, gal en nieren worden overbelast, terwijl er in de darmflora zich rottingsbacteriën ontwikkelen wat leidt tot een minder efficiënte spijsvertering: voedingsstoffen worden minder goed opgenomen terwijl er meer afvalstoffen in het lichaam terecht komen, het begin van een lange vicieuze cirkel.
Psychische afvalstoffen
Behalve lichamelijke afvalstoffen lopen wij ook allemaal rond met psychische "gifstoffen", zoals woede, haat, jaloersheid, intolerantie, verdriet, rouw...
Onderschat de impact van uw gemoedstoestand op uw gezondheid niet! Emoties zetten zich vast op uw organen en verhogen zo de ‘slijtage’.
In onze taal vinden wij diverse verwijzingen naar de relatie tussen onze emotionele toestand en ziektebeelden. Denk maar aan de zegswijzen, ‘het niet aan je hart laten komen’, ‘lopen te kankeren over iets’, ‘iets op de lever liggen hebben’ of, in iets positievere zin, ‘vlinders in je buik voelen’.
Lichaamsvreemde stoffen
Helaas, elke dag krijgen we ook nog te maken met allerlei vreemde, niet in en bij het lichaam horende, stoffen. Tot overmaat van ramp, elk jaar komen er zo'n 2.000 (!) nieuwe, schadelijke producten op de markt; alleen daarom zou een Detox kuur aan te raden zijn.
Wij maken het onderscheid tussen onoverkomelijke en overkomelijke stoffen.
Onoverkomelijke stoffen zijn elementen die in onze leefomgeving aanwezig zijn en wij willens en wetens innemen; denk bijvoorbeeld aan lucht- en bodemverontreining (roetdeeltjes, uitlaatgassen, co², zware metalen...). Enkel een mondiaal collectief bewustzijn kan pollutie een halt toe roepen.
Overkomelijke stoffen hebben wij in grote mate zelf in de hand, zoals sigarettenrook, het onvoldoende ventileren en luchten van onze woning, bureel... Maar ook via onze voeding krijgen wij een boel vreemde stoffen binnen: pesticiden, herbiciden, chemische kleurstoffen, kunstmatige bewaarmiddelen...
Daar ze niet lichaamseigen zijn, reageert ons lichaam er meestal niet gepast op; ofwel sluipen ze ongehinderd door de mazen van ons verdedigingsnet ofwel verstoren ze ons afweersysteem compleet (allergische reacties, astma...).
Net als lichaamseigen afvalstoffen zetten ze zich vast in onze weefsel en accumuleren wij zo minute giftige stoffen tot deze een gevaarlijke hoeveelheid vormen.
Resultaat
Teveel opgeslagen afvalstoffen, zowel lichamelijke als psychische, kunnen ons op den duur ziek maken. Als wij onszelf teveel verontreinigd hebben, functioneren wij niet goed meer en geraken wij maar al te vaak in een vicieuze cirkel van ons slecht voelen en vervolgens ziek worden.
Door jezelf regelmatig te zuiveren van onnodige ballast, zorg je ervoor dat lichaam en geest goed blijven functioneren. Zo geef je jouw lichaam de kans om even tot de broodnodige rust te komen. De stofwisseling wordt verbeterd wat op haar beurt weer zorgt voor een betere weerstand. Daardoor ontstaat er een verbetering van onze gezondheid en dus voelt men zich na zo'n kuur veel energieker, fitter en zal men ook geestelijk beter en alerter functioneren.
Detox hoe?
Er zijn diverse manieren om onszelf te ontslakken; echter een detoxkuur moet men niet te licht oppakken.
Systematiek van een kuur
Belangrijk te weten en te begrijpen is welke elementen deel uit maken van een goede detoxkuur, namelijk het ontgiften, het ondersteunen en het vervolgens terug opbouwen van het lichaam.
Ontgiften is noodzakelijk maar tegelijkertijd ook belastend voor ons systeem. Toxines die massaal vrijkomen zorgen voor ongemakken, zoals misselijkheid, hoofdpijn, grieperig gevoel, concentratieverlies, humeurschommelingen...
Bij de Powerdetox kuur worden deze onaangename symptomen tot een minimum beperkt door de unieke samenstelling van de kuur en supplementen. Verdere ondersteuning geef je onder vorm van aangepaste voeding, lichaamsbeweging en emotionele rust.
Mentale voorbereiding motivatie
Je kunt een detoxkuur niet tot een goed einde brengen als je er mentaal niet klaar voor bent. Je moet ervan bewust zijn dat kuren, ontgiften, ontslakken... een zekere discipline vraagt om te slagen.
Ons lichaam kweekt gewoonten aan en houdt er zich dan halsstarrig aan vast, al zijn deze niet altijd even gezond. Het verbreken of zelfs het even opschorten van een patroon, bv. niet meer elke dag koffie drinken, stoppen met roken of een warme maaltijd overslaan, stuurt het lichaam in de war. Een defensieve reactie blijft niet lang uit; je wordt nerveus, men ervaart een buiten proportioneel hongergevoel, krijgt een flauwtegevoel... Verder krijgt men gegarandeerd te maken met voornoemde lichamelijke ongemakken en ontgiftingsverschijnselen.
En als je het lichaam een beurt geeft, waarom niet meteen een (spirituele) reiniging van je leefomgeving doen? Verlucht het huis eens grondig, rommel je bureau of gastenkamer op... je zult zien hoe een positieve impact dit op je motivatie heeft. Verder, het branden van wierook of gedroogde salie, het verdampen van etherische oliën hebben rechtstreeks een fysieke en mystieke invloed op jezelf en je omgeving.
Tijdstip
Een kuur kun je best doen als je voelt ervoor klaar te zijn; motivatie is zoals reeds gezegd een sleutelonderdeel van een geslaagde detox.
Voeding
Ter ondersteuning van een kuur pas je natuurlijk je voeding aan.
Dit kun je best doen onder de vorm van sapvasten of een reinigend dieet. Beide manieren geven de spijsvertering de kans om het eens rustig aan te doen en zodoende worden de lever en nieren ontlast zodat ze zich kunnen toeleggen op het ontslakken zelf. Onze darmflora kan zich op zijn gemak herstellen en alle slechte bacteriën en toxines worden verwijderd.
Sapvasten is het geheel onthouden van vast voedsel. Je drinkt alleen kruidenthee of water en neemt enkel vloeibaar voedsel tot je in de vorm van fruitsappen en groentesappen.
Reinigend dieet is een mildere vorm van vasten, waarbij je nog wel vaste voeding tot je neemt, maar dan wel bepaalde soorten voedsel. Een reinigingskuur is bijvoorbeeld een week lang ‘s ochtends alleen fruit (vooral citrusvruchten en zure appels zijn hiervoor bijzonder interessant) en daarna alleen groenten, rauwkost, groentesoep en of groentesappen.
Van belang is ook dat je voldoende variatie weet in te bouwen. Als je je verveelt met wat je eet, dan is de drempel laag om van je detoxdieet af te stappen. Eet kleine hoeveelheden, verspreid over gans de dag in plaats van de gebruikelijke 2 of 3 grote maaltijden. Zo omzeil je het hongergevoel.
Mijdt in ieder geval zeker dierlijke vetten (boter, kaas, vlees, eieren), gefrituurd eten (chips, frieten...), suikers (frisdranken, snoepgoed...), alcohol en caffeïne (koffie en zwarte thee). De lever en gal hebben in gewone omstandigheden al moeite genoeg om deze stoffen af te breken, laat staan tijdens een ontgiftingskuur. En moeten wij het nog zeggen, ook nicotine is uit den boze.
Voldoende drinken (vooral water) is bij een detoxkuur de boodschap; minstens 2 à 3 liter water per dag is echt noodzakelijk. Water is nodig om de toxines uit te drijven (door zweet, ontlasting of urine). Drink je niet genoeg, dan verwijder je niet voldoende de losgekomen afvalstoffen en mist de kuur zijn doel. De ontgiftingsverschijnselen verergeren naar mate je onvoldoende drinkt.
Goede voeding is sowieso altijd van belang. Kies bij voorkeur voor voeding van biologische origine in een evenwichtig dieet; leg de nadruk op veel verse groenten en fruit, volkoren producten en matig uw inname van dierlijke eiwitten en geraffineerde producten (suikers, wit brood...). Het zou zonde zijn na de moeite van een detox uw slechte eet- en leeftgewoonte weer op te nemen.
Beweging door sport
Aerobe oefeningen, fitness, groepslessen, powerplate, fietsen, wandelen, joggen..., maar ook zachte sporten en bewegingsleer zoals yoga, Pilates en tai chi zijn ideaal om het lichaam te helpen ontgiften.
Door de fysieke inspanningen adem je automatisch wat dieper in en kunt zo meer zuurstof ‘tanken’. Meer zuurstof in je bloed helpt je veel sneller te ontgiften wat maakt dat je je sneller stukken beter gaat voelen, je sneller van hoofdpijn of misselijkheid vanaf bent en je sneller gaat genieten van de vruchten van de kuur. En regelmatig bewegen doet nog meer: het helpt te verhinderen dat tijdens het vasten of reinigen het lichaam de proteinen van de spieren gaat consumeren. Sporten stimuleert namelijk vetverbranding als bron van energie. Daar toxines zich opslaan in ons vetweefsel, komen deze dan zo ook gemakkelijker vrij. Het zweten tijdens de inspanning verwijdert gelijk de losgekomen afvalstoffen.
Met sporten krijg je tevens een goede en uitgebalanceerde beweging van het lichaam. Het verbetert de coördinatie en brengt zo lichaam en geest bijeen.
Evenwel is nu niet het moment om topprestaties neer te zetten. Een rustig tempo en matige krachtinspanning zijn nu de boodschap. Denk eraan, verhoog uw vloeistof inname proportioneel ter compensatie van het vochtverlies door zweet.
Bezinning door beweging; al dan niet gecombineerd met een gepaste detoxkuur kan beweging dienen bij de behandeling van stress gebonden aandoeningen, zoals de aanzet van depressie, sombere gedachten, lusteloosheid...
Het is wetenschappelijk bewezen dat er zelfs al tijdens een gewoon wandelritme endorfines in de hersenen vrijkomen. Het zijn net die endorfines die zorgen voor een goede stemming en ontspannen gevoel. Als je kunt, sport je best in een natuurlijke omgeving, wat een bijkomende positieve invloed heeft op ons.Diepe bezinning die men automatisch krijgt bij beweging en vasten was ook de motivatie voor vele pelgrims- en bedevaartstochten.
Beweging door massage
Massage is bijzonder weldoend tijdens een detoxkuur.
De gerichte bewegingen op de huid en onderliggend weefsel bevorderen de afbraak van de slakkendepots en geven tegelijkertijd een gevoel van rust en ontspanning. Bij massage goed gebruik maken van etherische oliën en basisoliën versterkt de werking van de detoxkuur.
Therapeutische massage, zoals shiatsu, voetreflexologie... kunnen voor sommigen ook een perfecte, extra ondersteuning geven.
Lichaamshygiëne
Tijdens het ontgiften mogen wij vooral onze lichaamshygiëne niet verwaarlozen. De huid, ons grootste orgaan, is een echte afspiegeling van onze lichamelijke en geestelijke conditie.
Vooral de organen belast met de zuivering van ons systeem manifesteren zich via huid. Een leverprobleem geeft gele vlekken op de huid, een nierprobleem kan zich letterlijk laten voelen door jeuk of eczeem, teveel afvalstoffen in het bloed veroorzaakt o.a. acné... de lijst gaat zo door.
Bij een detoxkuur zal een gedeelte van de toxines verwijderd worden via de huid; extra verzorging is dan ook geen luxe. Het is dus mogelijk dat je huid tijdens de kuur belabert gaat uitzien. Verwen daarom je huid door regelmatig te douche of te baden met huidvriendelijke badoliën, -zouten of -melken. Door te scrubben verwijder je dode huidcellen en stimuleer je de doorbloeding waardoor je efficiënter ontgift (opgelet scrubben is niet voor iedereen geschikt). Probeer nu ook eens een sauna of stoombad.
Tijdens de huidverzorging kan je perfect etherische oliën verdampen die het baden tot een echte belevenis maken.
Emotionele hygiëne
Net zoals wij er een goede lichaamshygiëne moeten op na houden, zo moeten wij ook onze emotionele houding verzorgen.
Gerichte oefeningen, zoals meditatie, yoga, Pilates, meditatief wandelen/joggen en tai chi, helpen ons om tot innerlijke rust te komen. Ademhalings-, relaxtie- en visualisatieoefeningen sterken de geest en maken je mentaal weerbaarder.
In het kader van een detoxkuur is het aan te raden ook dit aspect van ons welzijn nader te bekijken.
Regeneratie

Geeft toe aan je vermoeidheid, laat je gaan en slaap zoveel je kunt. Door goed te slapen zul je zowel geestelijk als lichamelijk sneller herstellen. Heb je problemen met in slaap te geraken, wat tijdens een kuur niet abnormaal is, dan mag je gerust natuurlijke middeltjes gebruiken, zoals valeriaan, sintjanskruid...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten