ANTIOXIDANTEN



Antioxidanten is een verzamelnaam die vaak wordt gebruikt voor stoffen zoals de vitamines E en C, spoorelementen zoals seleen, en bioactieve stoffen, zoals aanwezig in groente en fruit. 
Deze stoffen kunnen helpen tegen beschadiging van cellen of weefsels en daarmee mogelijk op de lange termijn tegen ziekten als kanker en hart- en vaatziekten.

Antioxidanten worden ook gebruikt als hulpstof (conserveermiddel) bij de productie van voedingsmiddelen en zijn te herkennen aan E-nummers op het etiket.

Antioxidanten is een verzamelnaam voor de viamines E en C, de spoorelementen seleen en zink en bioactive stoffen, zoals flavonoiden uit groente en fruit. Ze helpen tegen oxidatie beschadiging van cellen of weefsels.

Oxidatie is een proces in het lichaam waarbij agressieve stoffen, zogeheten vrije radicalen, lichaamscellen beschadigen. Ter illustratie: een geschilde appel wordt bruin doordat er zuurstof bij komt. Dit proces heet oxidatie. Door citroensap wordt de appel niet bruin. Dat komt omdat in citroensap antioxidanten zitten, zoals vitamine c

Oxidatie in het lichaam is een normaal proces. Hierbij kan schade aan cellen en weefsels ontstaan, met op den duur mogelijk zelfs hart en vaatziekten, kanker en schade aan het zenuwstelsel tot gevolg. De antioxidanten die via gezond eten het lichaam binnenkomen, dragen eraan bij dat dit niet gebeurt. 

Vrije radicalen

De agressieve stoffen die door antioxidanten onschadelijk worden gemaakt, worden vrije radicalen genoemd. Ze ontstaan bij de normale stofwisseling, maar vooral ook bij roken en bij het zonnen. Ook bij bepaalde ziekten, zoals ontstekingsreacties, kunnen veel vrije radicalen worden gevormd. Het lichaam gebruikt zelf ook vrije radicalen om ongewenste indringers, zoals bacteriƫn onschadelijk te maken. Oxidatie ontstaat als de eigen antioxidant capaciteit van het lichaam te kort schiet.

Hoe nuttig of schadelijk de vrije radicalen zijn hangt af van de soort en de plaats waar ze worden geproduceerd in de cel. Ook maakt het uit of er voldoende capaciteit aanwezig is voor antioxidanten. 

Kort samengevat de belangerijkste antoxidanten:

vitamines: a .c .e
mineralen: selenium . zink
Andere supplementen en antioxidanten zijn:
Chlorella . spirulina . gojibes. coenzym Q10. groene thee.(capsules) wijnpit opc. acai bessen.inca bessen.chia zaad. pure cacao.

ps: Antioxidanten zijn belangrijk om vrije radicalen te neutraliseren en om verdere cel schade te voorkomen.
Echter indien uw metabolisme (stofwisseling) niet optimaal is kunnen ze niet goed worden opgenomen evenals andere voedingsmiddelen en dus hun werk niet goed doen.

Doe daarom zeker 2 a 3 keer per jaar een bodycheck om te kijken hoe gezond u werkelijk bent en of er tekorten ontstaan.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten